2009-05-25

Hur svårt kan det vara?

När jag nått mitten av min levnads bana jag befann mig i en dyster urskogs snår där ej stig, ej spår jag kunde ana.
Inledningen till Dantes Inferno, Lovéns översättning, fritt ur minnet.

Jag vill köpa en netbook, alltså en liten & hyfsat billig bärbar dator. Mina krav är följande:
  • 10" skärm
  • Inbyggt 3G-modem
  • Kickback från 3G-abbonemanget i form av subvention på datorns pris.
Det låter väl inte så svårt? Det är det.

För det första har de flesta netbooks som säljs 8" skärm. Det kanske är praktiskt för de som tänker använda datorn en gång om veckan och mest bara vill bära runt på den oanvänd, men den som verkligen vill använda datorn och inte har hökblick kommer få svåra ryggproblem vid användandet av alla skärmar under 10". Texten blir nämligen så liten på de mindre skärmarna att användaren måste böja sig framåt (och nedåt, om datorn används i knät) för att kunna läsa. Ryggproblem har jag redan, alltså är allt mindre än 10" skärm direkt olämpligt.

För det andra verkar netbook-försäljarna, och 3G-operatörerna, ha bestämt sig för att USB-modem är väldigt praktiska. Visst, externa modem har en fördel - de kan flyttas över till en annan dator. Å andra sidan vill jag bara ha en netbook, och min stationära dator har redan en snabbare uppkoppling via fastighetsnätet. Samtidig har de externa modemen massor av nackdelar: De går att glömma att ta med sig. De kan lossna. De kan falla i golvet och gå sönder. De kan brytas av. De kan få smuts i kontakten så att de slutar att fungera. Den största nackdelen är dock att de är så onödiga! Tänk dig en mobiltelefon med extern datakommunikationsdosa: En lur att prata och skriva SMS-i, och så en separat dosa som sköter kommunikationen med telefonnätet. Ungefär så genomtänkt är en netbook med externt modem. Hela idén med en netbook är faktiskt att den är nätuppkopplad. Därför borde alla netbooks ha inbyggda modem. Det har de inte. Uppskattningsvis 5% av de netbooks som säljs har interna modem. Ytterligare kanske 50% säljs i ett paket med ett externt USB-modem. Knäppt.

Nu till det sista och det absolut svåraste kravet. Mina två första önskemål är svåra, men inte omöjliga att uppnå. Det finns ett fåtal modeller som faktiskt fixar båda två. Men! Jag vill köpa min dator med ett 3G-abbonemang. Jag vill helst betala kontant för datorn, men om jag kan få den på avbetalning utan att betala extra för det går det också bra. Abbonemanget behöver inte vara något märkvärdigt, men jag är beredd att binda upp mig i 24 månader och betala 200kr varje månad för nöjet att i princip när som helst kunna plocka fram min lilla dator och läsa nyheter, skriva ett e-postmeddelande eller skratta åt en rolig katt på YouTube. Det blir sammanlagt 4800kr över två år till den operatör som vill bistå mig den tjänsten. Av de pengarna vill jag gärna ha lite tillbaka. Det är inget konstigt med det - i de flesta specialerbjudanden om datorer med mobilt bredband subventionerar 3G-operatören datorköpet med någon tusenlapp. Ca 1700kr rör det sig om vid just den månadskostnad och den bindningstid jag just nämnt, enligt en säljare på OnOff. Men här kommer kruxet: För att kunna få ta del av den här subventionen måste jag köpa datorn tillsammans med abbonemanget. Ingen av de försäljare jag har besökt (ElGiganten, Siba, OnOff, Expert, Telia, Telenor, Tre, Tele2) har kunnat kombinera mina tre krav. I alla fall inte utan att ta ett överpris på datorn som motsvarar hela operatörssubventionen, eller mer. Om jag köper datorn löst och sedan kompletterar med abbonemanget går jag miste om subventionen. Man kunde ju tänka sig att den som redan har betalat sitt eget 3G-modem kunde få lite rabatt, men icke!

Alltså: Sälj mig en netbook som uppfyller mina krav, till ett rimligt pris. Snälla!

1 kommentar:

Annie sa...

Snälla snälla snälla! När tittar du på katter på YouTube egentligen? Puss