2006-03-26

Kungen!

Partiprogram för Socialdemokraterna, sidan 17:

"Den demokratiska processen och samhällsförvaltningen måste bygga på offentlighet och insyn, och på klara och rättvisa spelregler. Politiska uppdrag och tjänster inom offentlig förvaltning måste stå öppna på lika villkor för alla medborgare. Som en konsekvens av dessa generella krav på samhällsförvaltningen vill socialdemokratin också verka för att monarkins arvsprincip avskaffas och ersätts av en republik, där statschefen direkt eller indirekt väljs av folket. Denna förändring förutsätter, som alla demokratins förändringar, en majoritet bland befolkningen."

Vänsterpartiets partiprogram, sidan 7:

"Monarkin skall ersättas med en republikansk författning där statschefen tillsätts i demokratisk ordning."

Miljöpartiet de grönas partiprogram, sidan 9:

"Enligt vår övertygelse har alla människor lika värde och samma rättigheter, och ingen kan födas till ett ämbete. Vi har därför svårt att se monarkins plats i ett modernt demokratiskt samhälle."

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet formar tillsammans en majoritet i riksdagen. Varför har vi då fortfarande en kung? Ja, okej, det är väl så att det tar något år att skriva en ny författning och konvertera till republik. Men inte ens det arbetet har påbörjats. Jävla hycklare.

Inga kommentarer: